Rikoksen anatomian ajankohtainen erikoisjakso TV5:llä 22. toukokuuta

16 toukokuuta 2024 - Viimeksi päivitetty 13 kesäkuuta 2024

Merkittäviin suomalaisiin rikostapauksiin keskittyvästä Rikoksen anatomia -sarjasta nähdään tuore erikoisjakso, jossa useat asiantuntijat pureutuvat Vantaan kouluampumisen nostattamiin yhteiskunnallisiin kipukohtiin.

12-vuotias oppilas ampui kolmea luokkatoveriaan Vantaan Viertolan koulun Jokirannan toimipisteessä tiistaiaamuna 2. huhtikuuta. Tapahtuma järkytti laajalti koko Suomea ja herätti runsaasti huolta muun muassa lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteista.

Rikoksen anatomia on erikoistunut merkittävien suomalaisten rikostapausten käsittelemiseen jo neljän tuotantokauden ajan. Nyt sarjasta nähdään uusimman, tänään 16.4. päättyvän kauden jatkeeksi Vantaan kouluampumiseen kytkeytyvä erikoisjakso TV5:llä 22. toukokuuta.

Tapaus on nostanut pinnalle vaikeita kysymyksiä aina lastensuojelun kriisistä sosiaalisen median vaikutuksesta nuoriin ja väkivallasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Erikoisjaksossa aihepiiriä taustoittavat useat asiantuntijat oman erikoisosaamisensa pohjalta. Kriisipsykologi Eija Palosaari on ollut mukana kaikkien Suomen tähänastisten kouluampumistapausten jälkityössä. Ajan tasalla lasten asioista ja niihin liittyvistä kipupisteistä ovat valtion lastensuojeluyksikön johtaja Kaisa Tammi ja lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Nykypäivän koulumaailmaan tuo näkemystä Vantaan kaupungin perusopetuksen aluepäällikkö Kirsi Paukku.

Äkillisissä kriisitilanteissa merkittävässä roolissa ovat myös poliisi ja pelastusviranomaiset, joiden on tehtävä nopeita päätöksiä kovan paineen alla. Aihepiiriä avaavat Poliisiammattikorkeakoulun ylikonstaapeli Pasi Kotro, hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen päällikkö Lasse Matilainen sekä kansanedustaja ja poliisi Marko Kilpi.

Kaisa Tammi näkee vaikeassa tilanteessa myös mahdollisuuden.

"Me ollaan ennenkin noustu, puututtu järkevästi, mutta nyt tietenkin toivoo ja odottaa, että me oikeasti puututaan ja tehdään asioita tässä yhteiskunnassa, aletaan tekemään toisin. Ei enää mietintöjä eikä enää papereita, vaan ihan oikeita toimenpiteitä", Tammi painottaa.

Jakson juontajana toimii Rikoksen anatomian neljättä kautta luotsannut Kristiina Komulainen. Erikoisjakson Warner Bros. Discoverylle on tuottanut Century Films.

Rikoksen anatomia erikoisjakso:
Vantaan kouluampuminen

TV5 22.5. klo 21

Yhteyshenkilöt

Jenni Kokkonen

Communications & PR Manager, Warner Bros. Discovery